צוואה - למי כדאי ומתי צריך

מאמרים וכתבות

צוואה - למי כדאי ומתי צריך

צוואה נועדה על מנת לאפשר לאדם לקבוע מה יעלה בגורל עיזבונו (הרכוש שצבר) לאחר יום פקודתו.
בהעדר צוואה קובע החוק במדינת ישראל מה יעשה בעיזבונו של המנוח, בדר"כ יורשיו הטבעיים (בן זוג, ילדים או הורים, אחים).
אז למה בכל זאת כדאי לאדם לרשום צוואתו ומתי לעשות זאת?
התשובה לשאלת ה"מתי לעשות זאת" בניגוד לדעה הרווחת בציבור אינה קשורה כלל לגיל המצווה או מצבו הבריאותי אלא לרכוש אותו צבר בלבד.
יש ברשותך רכוש (בית, חסכונות, זכויות פיננסיות) - מומלץ לערוך צוואה.
התשובה לשאלה "למה כדאי" טמונה במציאות בתי המשפט, מניסיוני הרב בתחום, למרות שהחוק קובע חלוקה שוויונית בין יורשיו הטבעיים של האדם , בתי המשפט עמוסים בתיקי פירוק שיתוף על רקע סכסוך בין יורשים, תיקים המתנהלים שנים על גבי שנים ופעמים רבות מפרקים משפחות לחלוטין ויוצרים פערים רגשיים עליהם לא ניתן לגשר.
הסיבות לכך שונות ומגוונות,למשל:  היא הדרך בה עיזבון המנוח מנוהל, אי הסכמה על מכירת הנכסים, אי הסכמה על זהות הרוכשים , אי הסכמה על גובה מכירת הנכסים, תחושת קיפוח של אחד היורשים, קושי ממשי פיזי לחלק את העיזבון בין היורשים ועוד.

כאשר אדם כותב צוואתו הוא יכול לפתור מחלוקות עתידיות בין יורשיו ע"י יצירת מנגנוני פעולה כמו: חלוקה ע"י מכירת הנכסים, איזון משאבים (כסף תמורת נכסים) מינוי מנהל עיזבון או נאמן על העיזבון במקרה בו חלק מהיורשים קטינים או אינם כשירים משפטית.

יחד עם זאת, ניסוח הצוואה בצורה המנטרלת כשלים הוא קריטי ולכן על אף שזכותו של אדם לכתוב צוואה במס דרכים שחלקם אינה כוללת עו"ד רצוי וראוי להיוועץ בעו"ד המתמחה בתחום שיכול לנסח את רצונכם בצורה מדויקת ביותר ונכונה משפטית.

הדרכים לעריכת צוואה:
צוואה בכתב יד  - צוואה שכותב אדם בכתב ידו ואינה מחויבת לעמוד בכללים, יש לציין כי נכתבה בעוד המצווה הינו צלול בדעתו, חייבת לכלול תאריך וחתימת המצווה, מדובר בצוואה שבמקרה של התנגדות קל יחסית לתקוף אמינותה בבית משפט.
צוואה בעדים - צוואה המנוסחת ע"י עו"ד, עליה להיות מודפסת, חובה להקפיד על חתימת המצווה בכל הדפים ולהחתים עדים שאינם נהנים בצוואה / קרובי משפחה.
צוואה בפני רשות- האדם מוסר צוואתו בע"פ בפני שופט / דיין בית דין רבני / נוטריון שמתמלל את רצונו של המצווה לפרוטוקול ונותן לו תוקף משפטי, מאוד נפוץ בבתי הדין הרבניים.
צוואה בע"פ - רצונו של המצווה כפי שאומר אותו בנוכחות שני עדים בסמוך למועד לפטירתו.

סוגי צוואות:
צוואת יחיד, צוואה הדדית, צוואה על תנאי דוחה או מפסיק

נוסחים לדוגמא




לקבלת הצעה לצוואה לחצו
Share by: