חוק חלוקה פנסיונית

מאמרים וכתבות

מגיע לך כסף מהפנסיה של האקס!
חוק חלוקה פנסיונית

בעת פירוד בני הזוג (גרושים או ידועים בציבור כאחד) נדרשים לחלק בניהם את הרכוש שצברו במשותף, באופן אינטואיטיבי אנו מיד חושבים על רכוש כבית משתוף, חשבונות בנק, רכבים ואפילו הריהוט בבית, אך לא תמיד מתייחסים לכספי הפנסיה כחלק מהרכוש המשותף, אולי כי מדובר בחסכון שאינו "מוחשי" ונועד לשרת אותנו בגיל הפרישה (שנות ה- 60 לחיינו) בעוד מרבית הפרדות מתרחשות סביב העשור הרביעי לחיינו.

הכספים הנצברים בקופות הגמל (פנסיות למיניהן וביטוחי מנהלים) מהווים רכוש משותף הנצבר במאמץ משותף לאורך שנות חיי הזוג המשותפים, פעמים רבות מדובר בסכומי כסף גדולים מאוד ואולי שווי ערך לדירה, ראוי וחשוב לאזן בניהם בזמן הפרידה.

עולם הפנסיה אתגר שנים רבות את מערכת המשפט, נדרשת הבנה מעמיקה של התחום על מנת לוודא שהכספים הצבורים בקופות הגמל ו/או הזכויות שנצברו יחולקו בצורה נכונה ותקינה, לשם כך נחקק חוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, תשע"ד-2014 עליו ארחיב בהמשך המאמר.

תקציר:
החיסכון הפנסיוני נצבר לאורך השנים, ומשכך מהווה נדבך חשוב גם בזמן פירוק הנישואים.

 קיים חוק מהפכני שמסדיר את חלוקת החיסכון הפנסיוני בין בני זוג שהתגרשו

החוק מבדיל בין שני סוגי חיסכון: חיסכון באמצעות צבירת זכויות וחיסכון באמצעות צבירת כספים

לגופו של עניין:
חיסכון פנסיוני הוא אחד החסכונות החשובים ביותר שנצברים על ידי אנשים במהלך חייהם, ובמקרים רבים, החיסכון המשמעותי ביותר. סכומי החיסכון הנצברים לאורך השנים יכולים להגיע למאות אלפי שקלים, ומשכך אלו מהווים נדבך חשוב גם בזמן פירוק הנישואים.
אלא שמאחר שמדובר בכספים שמיועדים לפרישה, היה בעבר קושי לחלק את הכספים בין בני זוג שנפרדו, וזאת עד לפברואר 2015 עת נכנס לתוקפו חוק מהפכני שמסדיר את אופן חלוקת החיסכון הפנסיוני בין בני זוג שהתגרשו בטרם פרישת בן הזוג החוסך.
למעשה, מדובר בחוק שפתר מתח בין שתי מערכות דינים מקבילות במשפט הישראלי. בעוד דיני המשפחה בישראל עברו תהליך של מחויבות לשיתוף נכסים בין בני זוג, הרי שדיני החיסכון הפנסיוני קובעים כי כספי קופת הגמל הנם אישיים ואינם ניתנים להעברה.
החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו (התשע"ד – 2014) פתר את המתח בין שני החוקים על ידי קביעת כללים לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שהתגרשו לפני מועד הפרישה של בן הזוג החוסך, כמו גם מתן כלים לגופים המוסדיים להתמודד עם העדר האפשרות המעשית לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שהתגרשו לפני מועד הפרישה של החוסך.

על אילו סוגי חיסכון חל החוק?
החוק חל על קופות גמל לתגמולים ופיצויים, קופת גמל משלמת לקצבה, קופת גמל לתגמולים, קרן פנסיה וותיקה, פנסיה תקציבית וקופת ביטוח ישנה.
חשוב לציין כי החוק מבדיל בין שני סוגי חיסכון. הראשון, חיסכון פנסיוני באמצעות צבירת זכויות, כלומר חיסכון שאינו מתבסס על כספים שנצברו במהלך תקופת החיסכון אלא מתייחס לקצבה בהתאם לשיטת חישוב הפנסיה בקרן בה הוא חבר (דוגמת קרן פנסיה ותיקה, פנסיה תקציבית).
הסוג השני של החיסכון הוא חיסכון פנסיוני באמצעות צבירת כספים, או במילים אחרות חיסכון הנסמך על סכום כסף שנצבר בפועל בקופת הגמל על שם החוסך (למשל קופת גמל וקרנות פנסיה חדשות).
איך מחלקים את החיסכון הפנסיוני?
החוק מגדיר את התהליך במסגרתו מתבצעת החלוקה של החיסכון הפנסיוני בהתאם לשלבים הבאים:
1. בן הזוג לשעבר יעביר לחברה בה מנהל העמית את החיסכון הפנסיוני את הסכם גירושין שקיבל תוקף של פסק דין.
2. החברה תבדוק שפסק הדין מתייחס לחלוקה שעומדת במספר תנאים שנקבעו בחוק. אם אלו מתאימים היא תרשום הערה בקופת החוסך בהתאם לתנאי פסק הדין.
3. החברה המנהלת תשלח תוך 14 ימים הודעה לחוסך ולבן הזוג לשעבר בדבר רישום פסק הדין בחשבונות החוסך.
4. החל ממועד רישום הערת פסק הדין בקופת החוסך, תידרש ביחס לחלק של בן הזוג לשעבר, הסכמתו בכתב לכל פעולה שיבקש לבצע החוסך בקופה (למשל משיכה, קבלת קצבה, ניוד בין קופות, מעבר בין מסלולים, נטילת הלוואה או שעבוד).
5. אם מדובר בחיסכון הנסמך על צבירת כספים, תפתח החברה חשבון חדש על שמו של בן הזוג לשעבר, ותעביר אליו בתוך 45 ימים את הכספים בהתאם ל קבוע בפסק הדין.
6. אם מדובר על חיסכון הנסמך על צבירת זכויות, אז החברה תרשום הערה בחשבון כי בן הזוג לשעבר זכאי לקבל חלק מקצבת הזקנה, והכל כפי שנקבע בפסק הדין.
כמה כסף מגיע לגרוש?
הסכום שיועבר לחשבון של בן הזוג לשעבר יהיה שווה למכפלת השיעור להעברה בסך היתרה הצבורה של העמית במועד הפירוד, ולסכום האמור תיווסף או תיגרע, לפי העניין, התשואה שהשיגה קופת הגמל בתקופה שבין מועד הפירוד ובין מועד ההעברה.
בן הזוג לשעבר יכול לנייד את הכספים, למשוך אותם או להשאיר אותם בקופה על שמו, והכל בכפוף להוראות הדין. כמו כן, באפשרותו גם לבקש להמשיך להפקיד לקופה, כלומר, להצטרף כעמית לקופה (יש לפנות לחברה המנהלת בבקשה זו ולקבל את אישורה).
הוותק שירשם בקופה החדשה על שמו בן הזוג לשעבר תלוי בסוג הקופה ממנה הועברו הכספים. במידה ומדובר בקופת גמל לקצבה, יראו את הוותק כמועד שבו הועברו הכספים לחשבונו של בן הזוג לשעבר. כאשר מדובר בקופת גמל שאינה לקצבה, יראו את הוותק כמועד שבו הופקדו הכספים לחשבונו של העמית בקופה. כך למשל, אם החוסך הפקיד לראשונה לקופת גמל שאינה לקצבה בשנת 1980 והכספים שנצברו בה הם הוניים, הוותק שירשם בקופה על שם בן הזוג לשעבר יהיה בהתאם לשנת הפתיחה של הקופה (1980).
כאשר מדובר בחיסכון באמצעות צבירת זכויות והחוסך החל לקבל קצבת פנסיה, יועבר שיעור מהקצבה, בהתאם לקבוע בפסק הדין, לבן הזוג לשעבר. בכל מקרה, כל עוד החוסך לא פרש מעבודה ולא החל לקבל קצבת פנסיה, הרי שבן הזוג לשעבר הזכאי על פי חוק לקבל חלק מהקצבה, לא יוכל לקבל את חלקו.
מה קורה אם יש כיסוי ביטוחי בקופה ועלות הביטוח תלויה בסכום היתרה בקופה?
בקופת החוסך לא יחול שינוי בגובה הסכום לביטוח, אבל העלות של הביטוח תחושב לפי היתרה בניכוי החלק שרשום או מועבר על שמו של בן הזוג לשעבר.
מה לגבי כספי פיצויים?
כספי פיצויים אמנם נצברו בקופה על שם החוסך, אבל כל עוד אין סיום יחסי עובד ומעביד הפיצויים שייכים למעסיק ולכן לא ניתן "לחלק אותם" ולהעבירם לחשבון על שם בן הזוג לשעבר. הקופה תסמן הערה בחשבון, ובמידה והחוסך יסיים העסקה, והמעסיק ישחרר לו את כספי הפיצויים, החלק של בן הזוג לשעבר יעבור אליו. המס על הפיצויים ינוכה לפי שיעורי המס של החוסך בטרם העברתם לחשבונו של בן הזוג לשעבר.




לייעוץ השאירו פרטים
Share by: